layout-wrota-lipiec2014-tlo-kultura

kultura.

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

grudzień 2019
P W Ś C Pt S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

wrotapodkarpackie.pl

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

Europejski Festiwal Smaków Klasztornych

festiwal-logW najbliższy weekend Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach przyciągnie wszystkich ciekawych smaku, produktów i potraw opartych na tradycyjnych zakonnych przepisach. Już 21-22 czerwca na terenie Pustelni odbędzie się I Europejski Festiwal Smaków Klasztornych. Spotkanie poprowadzi dziennikarka i prezenterka telewizyjna Anna Popek. Swój udział zapowiedzieli także aktorzy Ewa Kuryło i Piotr Pręgowski.

Festiwal organizowany jest po raz pierwszy i będzie pierwszą tego typu imprezą w Polsce. Goście Pustelni będą mieli okazję spróbować tzw. dań z refektarza, czyli potraw wpisujących się w tradycje gastronomiczne zakonów oraz wykorzystujących charakterystyczne dla ich kuchni produkty. Wydarzenie to połączenie promocji zdrowej kuchni, serwującej tradycyjne i ekologiczne potrawy, a także przybliżenie, szerszej publiczności, codziennego życia i charyzmatu różnych zgromadzeń zakonnych.

- Imprez kulinarnych mamy wiele, ale istotą naszego festiwalu jest obecność zgromadzeń zakonnych, które nadadzą charakter temu miejscu. Wystawią swoje sztandarowe danie lub potrawę, a także będą mogły zaprezentować swój charyzmat, pokazać to, co robią. Często są to zgromadzenia nieznane, ukryte, nikt nie wie o ich działaniach - mówi ks. Wiesław Kowalewski, dyrektor Pustelni. - Zaprosiliśmy również księży, zakonników, siostry zakonne, którzy zaprezentują swoje zainteresowania i hobby. Dzięki temu chcemy pokazać, że wiara, habit, sutanna i koloratka nie zabijają pasji, które tkwią w człowieku. Drugiego dnia festiwalu odbędzie się rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego pn "Smakołyki zza klauzury" zwycięscy otrzymają "Srebrny Kociołek Kamedulski". Nagroda nawiązuje do tradycji kamedulskich, to również jedna ze specjalności serwowanej w rytwiańskiej kuchni.

- Danie to połączenie różnych owoców i warzyw odpowiednio przyrządzonych w specjalnym naczyniu. U kamedułów był on oczywiście bezmięsny, ale z myślą o współczesnych gościach mamy kilka wersji: wegetariańską, rybną i mięsną - dodaje ks. Wiesław Kowalewski.

Prezentacji produktów kulinarnych towarzyszyć będą koncerty zespołów kleryckich i zakonnych, występy zespołów folklorystycznych. Odbędzie się mecz piłki nożnej księża kontra policjanci. Zaplanowano również wiele atrakcji z myślą o rodzinach i dzieciach.

Organizatorami festiwalu jest Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach, Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców Branży Spożywczej w Kielcach oraz Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego.

Patronat nad wydarzeniem objął Adam Jarubas, marszałek województwa świętokrzyskiego.

www.wrota-swietokrzyskie.pl: "Czego nie wiemy o rytwiańskiej pustelni?"



Podkarpacki Informator Kulturalny

 KIK 2017

Wirtualne Muzea Podkarpacia

Folklor Podkarpacia

Skarby Podkarpackie

Muzeum Podkarpackie w Krośnie

Skansen Karpacka Troja

Muzeum Kresow w Lubaczowie

Regionalne Centrum Kultur Pogranicza

 

teatr-siemaszkowej-baner

Muzeum Regionalne w Stalowej Woli

 

e-bib2

pbc

przeszlosc